64 91 G 01 Obchodná prevádzka so zameraním na práce pri príprave jedál
Dĺžka štúdia: |
3 roky |
Forma štúdia: |
Denné štúdium. |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: |
Môže byť prijatý uchádzač s mentálnym postihnutím alebo žiak s mentálnym postihnutím v kombinácií s iným zdravotným postihnutím, ktorý ukončil vzdelávanie v poslednom ročníku základnej školy, špeciálnej základnej školy alebo ukončil povinnú školskú dochádzku.( § 101 zákona 245/2008) |
Spôsob ukončenia štúdia: |
Záverečná skúška alebo odborné zhodnotenie. |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: |
Osvedčenie o zaškolení. Osvedčenie o zaučení. Osvedčenie o záverečnej skúške a výučný list. |
Poskytnutý stupeň vzdelania: |
Nižšie stredné odborné vzdelanie ISCED 2C |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: |
Odborná príprava jednoduchých a pomocných prác v stravovacích zariadeniach ako kvalifikovaný pomocný robotník. |
Nadväzná odborná príprava (ďalšie vzdelávanie): |
Rekvalifikačné kurzy. |
Učebný odbor pripravuje pracovníkov s kvalifikáciou robotníckeho povolania. Tento odbor sa zameriava na prípravu a ošetrenie základných druhov surovín určených na výrobu jedál, výrobu a expedíciu jedál teplej a studenej kuchyne, jednoduchých múčnikov, teplých a studených nápojov, príloh a doplnkov. Umývanie riadu, upratovanie kuchyne a pomocných prevádzok.
Absolvent samostatne obsluhuje elektrické a plynové spotrebiče v kuchyni. Obsluhuje elektrickú škrabku na zemiaky a zeleninu, kuchynský robot,, myčku riadu, vie naporcovať mäso, naklepať, obaliť v trojobale. Samostatne pripravuje prílohy a doplnky k hlavným jedlám. Vie uvariť zemiaky, vyvariť cestoviny, uvariť ryžu, pripraviť jednoduché šaláty studenej a teplej kuchyne.
Ovláda základné predpisy o ošetrovaní a skladovaní potravín. Vie samostatne pripravovať jednoduché druhy múčnikov. Dodržiava zásady BOZP, PO a hygieny práce.